Benne vagy a játékban?

A KTE KOSÁRLABDA KLUB KFT. HIVATALOS OLDALA

KTE - DUNA ASZFALT

Tippmix pro

Névadó szponzor

Kiemelt támogató

ALL STAR GÁLA

All Star Budapest 2017

EUROBASKET 2017

FIBA EURO 2017

Korszerű világítást kap a Messzi István Sportcsarnok

2018. július 01. vasárnap
 

Magyarországon eddig még csak egy-két csarnokban alkalmazott, számítógéppel programozható, fényeffekteket is tudó, a jelenleginél takarékosabb, ugyanakkor lényegesen nagyobb megvilágítást biztosító LED világítási rendszert kap Kecskeméten a Messzi István Sportcsarnok. Az augusztusban elkészülő, a tulajdonos igényei szerint megtervezett, megközelítőleg 40 millió forintos beruházás a KTE Kosárlabda Klub Kft. TAO sportfejlesztési programja keretében és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával közös finanszírozásban valósul meg.

A megvalósítás során a küzdőtér oldalvonalai és alapvonalai mentén 80 darab, szabályozható LED lámpatest fogja kiváltani a jelenlegi fémhalogén lámpákát, az épület világítási energiafelhasználása mintegy a felére csökken, és természetesen a sporteseményekre vonatkozó nemzetközi világítástechnikai követelményeket is teljesíti az új világítási rendszer – mondta Rimóczi Tamás, a beruházást végző SZA-CO Kft. projekt menedzsere, aki egyben a műszaki terveket is készítette.

A küzdőtér világítás LED lámpatestei a jelenlegi fémhalogén lámpák 8 ezer órás élettartamával szemben 90-110 ezer órás élettartamúak és a jelenlegi rendszer energiafelhasználásának a felét igénylik.

Mivel a LED lámpatestek gyártója, a General Electric a lámpatesteket szabályozható LED meghajtókkal szállítja, ezért a lehetőséget kihasználva olyan világítás vezérlő rendszer kerül kiépítésre, amellyel az alacsonyabb megvilágítási igényű események alkalmával – edzések, takarítás - a kívánt megvilágítás nem egyes lámpatestek lekapcsolásával kerül beállításra, hanem az összes LED lámpatest együttes, ellenben leszabályozott fényáram melletti működtetésével. Ez a működési mód a lámpatestek élettartamát jelentősen megnöveli.

A számítógépről programozható vezérlőrendszer ún. világítási jelenetek meghívását teszi lehetővé, illetve fényeffekteket is be lehet programozni. Például, a csapatok bevonulásakor, vagy pontszerzés esetén a küzdőtér világítás igény szerint működtethető, villogtatható, vagy akár futófény is kialakítható.

A küzdőtér mellett a kiszolgálóhelyiségek világításának korszerűsítése is megtörténik, valamint a létesítményt körülvevő, kompakt fénycsöves, illetve nátrium lámpás kandeláberek helyett, szintén LED lámpatesteket szerelnek fel.

A projekt vezetője hangsúlyozta: az új világítási rendszer lényegesen kisebb teljesítményigénye mellett, figyelembe véve a jelenleg működő fémhalogén lámpák jelentős mértékű avulását, megközelítőleg 40 százalékkal magasabb megvilágítás várható, valamint a beépítendő világítástechnikai eszközök hosszú élettartama miatt a világítási rendszer karbantartására fordított költségek várhatóan drasztikusan csökkenni fognak.

A korszerű műszaki megoldás - a jelenlegi rendszerrel szemben - teljesíti a színes TV közvetítésekre vonatkozó nemzetközi világítástechnikai követelményeket. Minden sportág élvezni fogja az új rendszer előnyeit, könnyeb lesz nemzetközi mérkőzéseket a városba hozni.

Ivkovic Stojan, a férfi kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya fontosnak nevezte a beruházást. Emlékeztetett arra, hogy a KTE Kosárlabda Klub Kft. az Önkormányzattal közösen már több beruházást végzett a Sportcsarnokban. Új, mobil lelátokat szereztek be, korszerű eredményjelző rendszer működik, az öltözőkben is történtek felújítások, amelyek összértéke megközelítőleg 120 millió forint.

A kosárlabda klub és az Önkormányzat közösen megvalósuló világítás korszerűsítési beruházása - hasonlóan a lelátóhoz és az eredményjelzőhöz - nem csak a kosárlabdának, hanem a többi sportágnak és is kiemelkedő körülményt biztosít majd. A város lakói is nyernek a beruházással, hiszen a sport mellett egyéb kulturális és szórakoztató eseményeket is rendeznek az épületben.

A szövetségi kapitány kiemelte: a kosárlabda válogatott elkötelezett Kecskemét mellett, jelenleg is a városban készül az U18-as, U20-as és a felnőtt válogatott.