Benne vagy a játékban?

A KTE KOSÁRLABDA KLUB KFT. HIVATALOS OLDALA

KTE - DUNA ASZFALT

Tippmix pro

Névadó szponzor

Kiemelt támogató

ALL STAR GÁLA

All Star Budapest 2017

EUROBASKET 2017

FIBA EURO 2017

Szezonértékelő Forray Gáborral

2018. június 22. péntek
 

Nagyszerű szezonon van túl a KTE-Duna Aszfalt férfi kosárlabdacsapata. Az előzetes várakozásokon jóval felülteljesített Forray Gábor együttese, amely számára - Pongó Martin váratlan szezon közbeni távozásával - a play-out elkerülése volt a minimális cél. A csapat bejutott a felsőházba, majd az elődöntőért a Körmenddel folytatott ötmeccses párharc után az 5. helyen fejezte be a szezont.

- Ha valaki azt mondja nekem a szezon előtt, hogy az ötödik helyen zárjuk a bajnokságot, meglepődök, és persze elfogadom – nyitott Forray Gábor. - Az idényt megelőzően az volt a célunk, hogy bekerüljünk az alapszakasz végén az első tízbe. Ha megnézzük a klubunk és a riválisaink lehetőségeit, akkor ez volt a realitás. Azt látni kell, hogy a bajnokság évről-évre erősödik, kiegyenlítettebbé válik a mezőny. Ebben a szezonban négy klub kiemelkedett, a maradék tíz pedig nagyjából egyforma játékerőt képviselt. Abban is léptünk egyet előre, hogy a Magyar Kupában bejutottunk a nyolc közé, harmincöt percig pedig éles csatát vívtunk a későbbi győztes Szolnokkal.

- Pongó Martin távozásakor azért sokan megijedtek…

- Kifejezetten rosszkor jött, egyáltalán nem számítottunk rá, de arra nem is lehet készülni, hogy egy alapember a szezon közben, amikor már képtelenség pótolni, egyszer csak azt mondja, hogy most akkor abbahagyom a profi kosárlabdázást. Nem értettük, és próbáltuk elmagyarázni, hogy ne hozzon elhamarkodott döntést, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy befejezi. Mi egy rendszerben dolgozunk, egy rendszerben élünk. Persze minden fontos játékos kiesése nagy veszteség, de a rendszernek köszönhetően mindenkit tudunk pótolni valamilyen szinten. Van egy évek óta képviselt szisztémánk, ami alapján haladunk előre. Nemcsak az egyénekben gondolkozunk, hanem a játékosok egységében. Ez a szisztéma a nehéz helyzetekben sokszor nagy segítséget nyújt. A két fiatal, aki előrelépett, abszolút élt a lehetőséggel. Külön kiemelném Molnár Dánielt, aki a rájátszásban, nagy tét mellett is hasznos volt és jó teljesítményt nyújtott.

(Molnár Dániel mind az öt, Körmend elleni play-off meccsen pályára lépett, 20.4 perc átlagos játékperc alatt 4 pontot, 1.4 lepattanót és 1.4 gólpasszt átlagolt. Kulcsszerepe volt a negyedik találkozón aratott 91-72-es sikerben, 26 perc alatt 9/3-as pontmutatót, 2 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett.)

- Ha úgy vesszük, Molnár Mártonnak is az idei volt az első teljes A-csoportos szezonja. Elégedett vele?

- Nagyon fontos megemlíteni őt is. Bár ő már huszonnégy éves, de az idei volt az első olyan szezonja, amikor a felnőttek között aktív szerepe volt. Tavaly is azt terveztem, hogy komoly feladatot kap, viszont egy sajnálatos sérülés miatt mindez meghiúsult. Marci rengeteg plusz munkát elvégzett a rehabilitációban, míg teljesen meggyógyult. Amit pedig a meccseken kértem tőle, azt maradéktalanul végrehajtotta. Amiket gyakoroltunk az edzések során, azokat egyre többször láttam tőle viszont a meccseken is. Felvette a rutint, komoly tényező lett nem csak a csapatunkban, a magyar mezőnyben is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ő már kész játékos, sokat kell még dolgoznia. Jó szellemű srác, aki rengeteget tesz azért, hogy fejlődjön. Vele és Molnár Dániellel is bátran számolhatunk a jövőben.

(Molnár Márton a szezon első 13 mérkőzésén 9 perc alatt 2 pontot és 2 lepattanót átlagolt 41.1%-os mezőnymutatóval. Ezek a számok a szezon utolsó 13 mérkőzésére rengeteget javultak. 15 perc, 8 pont, 4 lepattanó, 67.5%-os mezőnymutató.)

- Kucsera Dániel és Orgona Gergő kevesebb lehetőséget kapott, mint a fentebb említett játékosok, de akárhányszor pályára küldte őket, éltek a lehetőséggel.

- Ők ketten nincsenek még azon a szinten, mint Molnár Márton és Molnár Dániel, bőven van előttük tanulnivaló, de jóval fiatalabbak is. Orgona Gergő idén találkozott életében először felnőtt kosárlabdával, eddig vagy a lelátón, vagy a TV-ben látta, hiszen vidékről érkezett hozzánk. Kucsera Dániel tavaly még az U18-ban játszott, s bár a tavalyi szezon végéhez közeledve többször is előfordult, hogy fent edzett nálunk, de ettől az idénytől számít a felnőtt keret tagjának. Ez az év számukra a szoktatási periódus volt. Ők szó szerint a jövő emberei, van bennük potenciál. Rajtuk is múlik, hogy meddig jutnak, de amikor lehetőség nyílt, akkor mindig igyekeztem adni nekik egy megelőlegezett bizalmat, hiszen még nincsenek azon a szinten, hogy az A-csoportban játsszanak. Már az is nagy dolog, hogy az edzésen tudnak segíteni az aktív rotáció tagjainak. Egy csapat szereplésében nagyban közrejátszik a heti edzésmunka, hiszen ha az nem minőségi, akkor nem lehet elvárni, hogy a mérkőzésen megfelelő legyen a teljesítmény.

(Kucsera Dániel 7-szer, Orgona Gergő 4-szer lépett pályára az idei szezonban az A-csoportban. Mindketten idén debütáltak, mindketten szereztek pontot a legjobbak között.)

- Érdekes adat az idei szezon alapszakaszából, hogyha csak az idegenbeli mérkőzéseket vesszük számításba, akkor a csapat a második helyen végzett. Mi ennek a magyarázata?

- Az idény elején háromszor kikaptunk hazai pályán, megjegyzem, valahányszor egylabdás meccsen. Amikor idegenben győztünk, akkor, ha nem is imponáló fölénnyel, de magabiztosan tettük azt. Ennek az érdekes mutatónak én magam is kerestem az okát. A középszakaszban és a play-offban a hazai találkozóinkat simán hoztuk, de az is igaz, hogy ekkor idegenben kikaptunk. A hazai mérkőzéseinken annyi volt a probléma, hogy egyszerűen nem találtunk be. A védekezésünk működött, hiszen a harmadik legkevesebb pontot kaptuk az alapszakaszban. A Messzi István Sportcsarnokban valamiért mindig görcsösek voltunk, mert mindenki nagyon akart bizonyítani. Igyekszünk javítani a hazai teljesítményünkön, ehhez persze az is kell, hogy minél több szurkoló higgyen bennünk, minél többen szurkoljanak nekünk. Ez a csapat rászolgált arra, hogy sok néző buzdítsa a helyszínen.

 

(A KTE-Duna Aszfalt 13 idegenbeli alapszakasz-mérkőzéséből nyolcat megnyert, ennél csak a bajnok Szolnoki Olaj rendelkezik jobb mutatóval:10/13. A KTE-Duna Aszfalt kapta a harmadik legkevesebb pontot az alapszakaszban:1989; ebben a mutatóban csak az 1941 pontot kapó Alba Fehérvár és az1945 kapott ponttal záró Szolnoki Olaj volt jobb.)

 

- Valóban nagyszerű szezont zárt a csapat, s bár a sportban nincs „volna” és „ha”, de belegondolt-e, hogy akkor mi lett volna, ha sikerül legyőznünk hazai pályán a Sopront, a Pécset, idegenben pedig a tartalékos Szegedet? Ebben az esetben talán mi kezdhettük volna pályaelőnnyel a Körmend elleni play-off szériát.

- Persze, de azt sem szabad elfelejteni, hogy hoztunk bravúrokat is, nyertünk például Székesfehérváron, Pakson és Zalaegerszegen. Valahol azért a csalódások és a bravúrok mindig kiegyenlítik egymást. A felsorolt vereségekkel persze nem kalkuláltunk, ugyanakkor azokat az együtteseket, amelyektől itthon kikaptunk, idegenben le is győztük. Nem foglalkozom azzal, hogy mi lett volna, ha ez így és úgy történik, mint ahogy azzal sem, hogy akkor mi történik, ha Wittmann Krisztián nem betegszik le az ötödik meccsre, Bernard Thompsonnak pedig nem törik el a karja.

- A szezon során négy alkalommal is sikerült legyőzni azt a Körmendet, amely a nemzetközi kupában a tavalyi olasz bajnok ellen esett ki, ez azért figyelemreméltó.

- Az nem lehet véletlen, ha négyszer megversz valakit. Az alapszakaszban és a play-off ötödik meccsén is abszolút partiban voltunk Körmenden, de én úgy érzem, már azzal kihoztuk a maximumot, hogy bejutottunk a felsőházba. Nálunk sokkal erősebb csapatokkal játszottunk, és egyáltalán nem vallottunk szégyent. A célunk az volt, hogy legalább egy meccset nyerjünk, ez sikerült, hiszen kétszer örülhettünk. A rájátszásba tavaly is bejutottunk, kikaptunk három-nullra a későbbi győztes Albától. Idén szerettünk volna egyszer nyerni, ehelyett nyertünk két összecsapást. Reális esélyünk volt arra is, hogy megnyerjük az ötödik találkozót, de nem okoz számunkra csalódást, hogy kiestünk, mert a Körmend jobb csapat volt, mi pedig mindent megtettünk.

- Több kulcsjátékos már a szezon közben meghosszabbította szerződését a klubbal, ráadásul visszatért Mészáros Máté, leigazoltuk Juan’Ya Greent, Pongó Máté azonban távozott. Mire lehet képes jövőre a csapat?

- Nehéz ezt ilyenkor megmondani. Keresünk még egy légióst hátvédposztra, ez lehet bárki, akár még Bernard Thompson is. Pongó Máténak nagyon köszönjük az elmúlt kilenc évet. Hasonlóan Tomiszlav Ivosevhez, az ő távozását is sajnáljuk és mindenképpen meg szerettük volna tartani, de ő már megtett annyit azért a klubért, hogy az érdekeit figyelembe vegyük. Elfogadtuk, hogy egy szinttel feljebb szeretne lépni, és itt most nem arra gondolok, hogy a Pécs jobb csapat nálunk. A fizetési kvóta más, érthető, hogy továbblépett. Mészáros Máté visszatérésének nagyon örülünk, tavaly pedig Wittmann Krisztián jött vissza. Korábban nála is hasonló volt a helyzet, megérdemelte, hogy egy magasabb szintre kerüljön. Konkrét célkitűzést nem tudok mondani a következő szezonra, hiszen egyelőre nem tudjuk az erőviszonyokat. Az biztos, hogy felköthetjük a nadrágunkat, minden együttes komoly erősítésbe kezdett, sokan ki fogják használni az öt légiós lehetőségét. Ha reálisan nézzük a dolgokat, akkor nagyjából a legjobb tízet célozhatjuk meg. Vannak belső motivációink és álmaink, de az álmok nem mindig tükrözik a valóságot. A KTE-Duna Aszfalt azért stabil klub, mert minden célt reálisan határoz meg.

- Változik a szakmai stáb összetétele, távozik Guóth Ádám.

- Igen, Ádám úgy döntött, hogy az üzleti életben dolgozik tovább. Hosszú ideig voltunk együtt, sok sikert kívántam neki az új kihívásokhoz, hálás vagyok az áldozatos munkájáért. Mint ahogy nagy köszönettel tartozom a vezetőinknek, a szponzoroknak, a klub dolgozóinak, a szurkolóknak és a családomnak hátunk mögött lévő szezonért.

A KTE Duna Aszfalt legjobb pontszerzői:

1. Marko Derasimovic 16.56

2. Bernard Thompson 14.28

3. Rastko Dramicanin 13.36

4. Karahodzsics Kemal 11.04

5. Wittmann Krisztián 10.88

A KTE-Duna Aszfalt legjobbjai a VAL-érték kategóriában:

1. Karahodzsics Kemal 19.68

2. Marko Derasimovic 19.6

3. Bernard Thompson 19.56

4. Rastko Dramicanin 16.72

5. Wittmann Krisztián 11.4

A magyar bajnokság legjobb labdaszerzője Bernard Thompson lett 2.08-os értékkel.