A KTE KOSÁRLABDA KLUB KFT. HIVATALOS OLDALA

KTE - DUNA ASZFALT

Tippmix pro

Névadó szponzor

Kiemelt támogató

ALL STAR GÁLA

All Star Budapest 2017

EUROBASKET 2017

FIBA EURO 2017

Derasimovic: történelmi 100 százalék

2017. október 31. kedd
 

Egészen elképesztő dobóformában játszott a Paks ellen megnyert bajnoki mérkőzésen Marko Derasimovic, aki 29 pontot szerzett mezőnyből úgy, hogy egyetlen dobást sem rontott. Megvizsgáltuk, milyen gyakori ez a teljesítmény.

Derasimovic különleges teljesítménye megérdemli, hogy rangján kezeljük – ahhoz azonban, hogy lássuk, mit is jelent ez esetben a rang, ezt a teljesítményt be kell helyezni a saját közegébe, viszonyítani kell, összehasonlítani.

Nos, lássuk a „közeget”.

Marko Derasimovic a Paks ellen 29 pontot szerzett csak mezőnykísérletekkel, rontott dobás nélkül (igaz ugyan, hogy a mérkőzés végén volt két elhibázott büntetője). Ilyen teljesítményre nemhogy ebben a bajnoki kiírásban, hanem az előző tíz évben sem volt példa.

29 pontot rontott dobás nélkül legutóbb a 2010-11-es szezonban a Paks amerikai játékosa, Sales Brooks szerzett az akkoriban Dél Konstrukt-Szedeáknak hívott szegedi csapat ellen az első fordulóban, de ebből 19 volt a mezőnypont (6 közeli, 2 középtávoli és egy tripla), a többi 10 sikeres büntetőből jött össze.

A 2008-09-es idényben Kálmán László is majdnem összehozott egy hibátlan meccset, 31 pontját úgy szorgoskodta össze, hogy összesen egy dobást rontott, igaz, az egy mezőnykísérlet volt (2/2 közeli, 5/5 tripla, 8/8 büntető és 2/3 középtávoli) – de ez még így is csak (!) 23 mezőnypont. Kálmán ezt az akkori Kecskemét ellen (Univer KSE) mutatta be, érdekesség, hogy a 2011-12-es idényben szintén a Kecskemét ellen volt egy 100 %-os mezőnymutatós mérkőzése, de akkor összesen 17 pontot szerzett 10 büntetővel együtt.

Az akkor már újra Nyíregyházán játszó Sitku Ernő a 2009-2010-es szezonban jutott el hibátlanul 22 pontig mezőnyből a Körmend ellen, mellé büntetőből szerzett 3 pontot - 4 kísérletből.

Brooks-éhoz hasonló tiszta 100 %-os meccset kétszer mutatott be Obie Trotter. A 2010-11-es Szolnok akkori irányítója előbb a Factum Sport (Debrecen) ellen szerzett 19 pontot hiba nélkül (2/2 közeli, 1/1 középtávoli, 3/3 tripla, 4/4 büntető), majd a 2011-12-es elődöntőben az Alba ellen 23-at (7/7 tripla, 2/2 büntető) – ez 21 mezőnypont.

Egy év alatt a legtöbb hibátlan mezőnymutatós meccset Luksa Andric, a Szolnok centere teljesítette, aki a 2016-17-es szezonban három bajnokit és egy Magyar Kupa meccset hozott le rontott mezőnykísérlet nélkül. Kétszer a ZTE ellen (20 pont és 19 pont), egyszer a Falco ellen (10 pont), majd a kupában a Szeged ellen maradt hibátlan, és kétszer büntetőt sem rontott ezeken a találkozókon. Érdekesség, hogy az azt megelőző szezonban a szintén szolnoki Milosevic és az akkor Sopronban játszó Poscic is 3-3 alkalommal hozott le meccset 100 %-os mezőnymutatóval.

De hogy Derasimovic mellett másik kecskeméti érintettség is legyen ebben a hevenyészett összeállításban, Kálmán László mellett Báder Mártonnak (2011-12) és Louis Hinnant-nak (2013-14) is volt olyan meccse az akkori Kecskemét ellen, hogy nem rontott dobást mezőnyből.

Visszatérve a jelenhez és Marko Derasimovic nagy meccséhez, talán keveseknek tűnt fel, hogy a Paksban is volt egy játékos, aki nem hibázott, a center Javion Ogunyemi 10 pontját három ziccerrel és négy büntetővel szedte össze.

S ha az elmúlt évek kapcsán elsősorban a komoly (legalább 15 pont feletti) teljesítményeket vettük figyelembe a hibátlanoknál, nézzük néhány példát a mostani bajnokságra. A körmendi Steven Davis-Smith 21 pontja a DEAC ellen úgy jött össze, hogy 8 hibátlan közeli kísérlete (16 mezőnypont) mellé 6-ból 5 büntetőt értékesített. Ugyan „csak” 12 pontos, de hibátlan meccse volt a MAFC ellen a Kaposváron játszó Marko Spicának (1 ziccer, 1 középtávoli, 8 büntető), és ott van a már említett Ogunyemi is.

Nos, összegezve az tűnik ki, hogy Marko Derasimovic szombati teljesítményéhez, a 29 pont rontott mezőnydobás nélküli statisztikához fogható jó ideje nem volt a magyar bajnokságban – ha volt egyáltalán. De egyben az is leszűrhető, hogy egy ilyen teljesítmény milyen elképesztően ritka.

Marko Derasimovic idei szezonátlaga amúgy 18,2 pont 58 %-os pontossággal – a 33 éves játékos egymást követően a 7. szezonban kosarazik Kecskeméten, s eddig csak egyszer, a 2011-12-es kiírásban, 26 és fél évesen volt jobb a mezőnymutatója az első 5 meccsén (60,54 %). Igaz, minden egyes szezonkezdet jól sikerült, mindig 50 % feletti volt a mutatója. A jelenlegi bajnokságban pedig ebben a mutatóban a pontlista első húsz helyezettjéből csak a hozzá hasonlóan 18,2-es pontátlaggal álló Perl Zoltán (69 % mezőnyből) és a Szolnok irányítója, Kendrick Perry (67 %, 14 pont) előzi meg.

 

Ígyhát maradjunk a valóságnál, hiszen Derasimovic is gyorsan továbblépett a szombati eseten, edz, mint mindig, készül az Alba Fehérvár elleni szombati bajnokira, és nem foglalkoztatja a „csoda”.

 

Mi, akik élőben láthattuk, persze örüljünk - ki tudja mikor lesz ilyen legközelebb…